Piškotki

Kaj so piškotki in zakaj jih spletno mesto potrebuje?

Piškotek je majhna besedilna datoteka, ki se prenese na uporabnikov računalnik, ko ta obišče spletno mesto in običajno vsebuje:

  • ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek;
  • pričakovana življenjska doba piškotkov;
  • vrednost – običajno naključno ustvarjeno edinstveno število.

Sam piškotek ne vsebuje in ne zbira informacij. Če pa strežnik prebere skupaj s spletnim brskalnikom, lahko to spletnemu mestu pomaga izvajati uporabniku prijaznejše storitve – na primer tako, da si zapomni prejšnje nakupe ali podatke o uporabniškem računu. Samo strežnik, ki je poslal piškotek, lahko bere in uporablja ta piškotek.

Na zaupanja vrednem spletnem mestu piškotki tako obogatijo izkušnjo. Piškotki pa se lahko uporabljajo tudi na načine, ki posegajo v zasebnost posameznika. Shranjujejo se lahko za različna časovna obdobja – samo za čas trajanja seje brskanja ali za veliko dlje.

Katere piškotke uporabljamo na strani in zakaj

Spletno mesto uporablja samo piškotke, ki so dovoljeni v skladu z ZEKom-1. Uporabljajo se samo piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje te strani. Za beleženje statistike prometa strani uporabljamo sistem, ki beleži samo sejni piškotek in ne sledi vašemu nadaljnjemu vedenju na spletnem mestu ali v povezavi z drugimi spletnimi mesti. Z nadaljnjo uporabo te strani se strinjate z uporabo spodaj opisanih piškotkov.

Katere piškotke lahko uporablja to spletno mesto

Ime piškotka Namen Čas trajanja
PHPSESSID Vzpostavitev delovanja strani. Seja
_ga Razlikuje med uporabniki (sejami). 2 leti
_gat Registrira novega uporabnika (sejo). 10 minut