PORAČUN DOHODNINE za leto 2019

PORAČUN DOHODNINE 2019

Leto 2019 se je zaključilo in znova je aktualen letni poračun dohodnine. V povezavi z njem pa seveda olajšave za vzdrževane družinske člane.

Podatki o izplačilih in prijavljenih vzdrževanih družinskih članih za leto 2019 morajo biti posredovani zaposlenim in ostalim prejemnikom osebnih dohodkov najkasneje do konca januarja.

 

 

Olajšava za vzdrževane družinske člane (VDČ)

BankovciV kolikor olajšave za vzdrževane družinske člane niste uveljavil med letom 2018 (pri plači) ali pa bi te podatke radi spremenili, morate oddati vlogo na FURS po pošti najkasneje do 5.2.2019 (sreda).

 

Tisti, ki boste na to pozabili, imate kasneje še vedno možnost ugovora zoper informativni izračun dohodnine.

Kako

Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za VDČ lahko zavezanec odda:

    • preko mobilne aplikacije eDavki (Android, IOS), na voljo je pred izpolnjena vloga, s podatki iz zavezančeve zadnje vložene vloge,
• elektronsko preko storitev elektronskega poslovanja FURS eDavki (tudi z uporabniškim imenom in geslom),
• osebno ali po pošti pri pristojnem finančnem uradu.

Obrazec za uveljavljanje olajšave za VDČ je dosegljiv na tej povezavi.

Informativni izračun dohodnine

Tako kot lani, bo tudi letos FURS pripravil informativne izračune dohodnine ter vam jih poslal na dom.  V primeru napak ali sprememb, boste morali vložiti ugovor zoper informativni izračun dohodnine v roku 15 dni od vročitve oz. v roku 30 dni do odpreme informativnega izračuna dohodnine.

V kolikor informativnega izračuna do 15.6.2019 ne boste prejeli, morate preveriti ali vam je bil informativni izračun dohodnine izdan. To lahko storitev pri svojem pristojnem finančnem uradu ali preko spleta ( z vnosom svoje davčne številke v polje »Išči« na prvi strani eDavkov). V kolikor vam informativni izračun ni bil izdan, boste morali dohodninsko napoved vložiti sami, najkasneje do 31.7.2019. Obrazec je dostopen na tej povezavi.

 

Preverjanje informativnega izračuna dohodnine 2019

Tako kot je praksa že vrsto let vam FURS omogoča, da na njihovi strani preverite informativni izračun dohodnine tudi za leto 2018. Izračun je dosegljiv na tej povezavi.

 

Možnost obročnega odplačila dohodnine

 V kolikor bi želeli obročno plačevanje odmerjenega davka lahko za to vložite vlogo. Vloga je dosegljiva na tej povezavi.

Vlogo za obročno plačilo davka v 3 mesečni obrokih lahko vloži fizična oseba, ki davka ne zmore plačati v enkratnem znesku in ne more zagotoviti zavarovanja. V tem primeru se davek ne sme nanašati na opravljanje dejavnosti.

 

Za potencialna vprašanja in pomoč, smo vam na voljo.

KALIKONTO d.o.o.
LJUBLJANA, Ul. Ambrožiča Novljana 5
CELJE, Mariborska 68

brezplacno-svetovanje-banner